Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Cloud trendovi: Hibridni i Multi-Cloud

Cloud trendovi: Hibridni i Multi-Cloud

Hibridni i Multi-Cloud: razumijevanje, prednosti i izazovi

S rastućim troškovima cloud resursa, tvrtke sve više traže načine za optimizaciju potrošnje. U tom kontekstu, hibridna i multi-cloud rješenja postaju ključni alati za postizanje fleksibilnosti i troškovne učinkovitosti.

Što je hibridni cloud?

Hibridni cloud predstavlja kombinaciju lokalnih (on-premises) računalnih resursa s cloud uslugama. Ovaj model znači da organizacije zadržavaju određene podatke i aplikacije na svojim lokalnim serverima, dok druge aplikacije ili podaci su pohranjeni u cloudu, čime se koristi skalabilnost i fleksibilnost cloud infrastrukture.

Što je multi-cloud?

Multi-cloud strategija uključuje upotrebu više različitih cloud platformi za različite specifične potrebe. Organizacije biraju različite pružatelje cloud usluga kako bi pokušale iskoristiti prednosti specijaliziranih alata i tehnologija koje nude. Cilj ovakvog pristupa jest smanjenje ovisnosti o jednom davatelju usluga, I smanjenje rizika od operativnih prekida.

Zašto neke tvrttke odabiru hibridni odnosno multi-cloud?

  1. Fleksibilnost i kontrola: Kompanije imaju osjećaj da zadržavaju kontrolu nad kritičnim podacima, dok ujedno koriste cloud resurse za skalabilnost i fleksibilnost. No, je li to zaista tako?
  2. Optimizacija troškova: Korištenjem multi-cloud strategije, tvrtke žele smanjiti troškove tako što biraju najjeftinije usluge različitih cloud providera za svoje specifične usluge
  3. Izbjegavanje ovisnosti o jednom pružatelju: pozadina odabira multi-cloud strategije jest diverzificiranje rizika, odnosno, izbjegavanje ‘vendor lock-in’ situacija.

Hibridni cloud i sigurnost?

Cloud rješenja nude značajne prednosti u odnosu na lokalna rješenja, posebno kada je riječ o sigurnosti i ekonomičnosti. Cloud provideri ulažu u napredne sigurnosne mjere koje većina malih i srednjih poduzeća ne može priuštiti, kao što su sofisticirani firewallovi, enkripcija, i sustavi za detekciju prijetnji. Ove usluge često su uključene u standardne pakete cloud usluga, čineći ih pristupačnijima nego implementacija vlastitih sigurnosnih rješenja.

Zaključak:

Iako hibridni i multi-cloud modeli nude fleksibilnost i prilagodljivost, cloud rješenja pružaju sigurnost i ekonomičnost koje su često izvan dosega lokalnih rješenja. Za mnoge organizacije, posebice male i srednje, cloud je sigurniji izbor zbog već implementiranih sigurnosnih mjera i mogućnosti skaliranja prema potrebi. Korištenjem cloud tehnologija, organizacije mogu iskoristiti najnovije tehnologije i ostati konkurentne uz minimalne troškove, osiguravajući dugoročni poslovni uspjeh.