Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Kako umjetnu inteligenciju „držati pod kontrolom“?

Kako umjetnu inteligenciju „držati pod kontrolom“?

AI pruža nove alate za jačanje sigurnosti, poput detekcije prijetnji i analize sigurnosnih događaja. Ali s druge strane, otvara vrata ogromnim sigurnosnim izazovima…

Razvoj umjetne inteligencije, osobito s pojavom ChatGPT-a, donio je brojne mogućnosti, ali i sigurnosne izazove. AI danas omogućuje generiranje sadržaja i donošenje odluka, što povećava rizike. Iako je napredak bio predvidljiv, brzina poboljšanja generativnih modela iznenađujuća je, a ključno je osigurati da se AI modeli ne zloupotrebljavaju na štetu korisnika.

AI je privukao pažnju hakera i kriminalaca zbog svog potencijala za manipulaciju, prijevare i napade na sigurnost sustava. Zabilježeni su napadi u kojima AI stvara sofisticirane lažne sadržaje, poput slika, video ili audio zapisa, te generira napredne phishing poruke ili pronalazi ranjivosti u sustavima. Curenje podataka je također rizik, jer zaposlenici mogu nenamjerno izložiti povjerljive informacije unosom u generativni AI. Realna opasnost od napada koji koriste AI već postoji, iako još nije masovna. Za zaštitu je ključno poduzeti odgovarajuće sigurnosne mjere. Pojedinci i tvrtke trebaju koristiti snažne lozinke, dvofaktorsku autentifikaciju i rješenja za zaštitu podataka. Tvrtke trebaju ulagati u sigurnosna rješenja koja prate nove prijetnje AI-a i educirati zaposlenike o sigurnosnim rizicima.

Utjecaj AI-a na kibernetičku sigurnost ima dva smjera. AI pruža nove alate za jačanje sigurnosti, poput detekcije prijetnji i analize sigurnosnih događaja. Dok s druge strane, AI otvara vrata novim sigurnosnim izazovima, poput stvaranja uvjerljivih lažnih sadržaja i automatizacije napada. Važno je ulagati u sigurnosna rješenja koja prate nove prijetnje AI-a, te biti svjestan etičkih pitanja. Daljnji razvoj AI-a donijet će naprednije modele i primjene u raznim industrijama. AI će poboljšati naše iskustvo s tehnologijom, pružajući personalizirane usluge, automatizaciju i pomoć u donošenju odluka. Moramo regulirati njegovu upotrebu kako bismo osigurali da AI služi ljudskim interesima i pridržava se etičkih standarda.

Regulacija razvoja i korištenja AI-a izuzetno je važna. Potrebno je uskladiti regulativu s postojećim zakonima, poput GDPR-a, te razviti jasniju regulativu kako bi se izbjegli potencijalni rizici. Transparentnost, odgovornost i pravednost u razvoju i primjeni AI-a su ključni. Zero-trust model može biti vodilja u razvoju AI-a, osiguravajući sigurnost, privatnost i etičnost. U konačnici, za sigurnost AI-a mora ostati odgovoran čovjek, a sigurnosno osvještavanje zaposlenika je važnije nego ikad, kako bi se smanjili rizici koje sama tehnološka rješenja ne mogu uvijek zaustaviti.